(2 відгуків)

1 350

Запрошуємо вас на масала-чай — чарівний індійський напій за особливим рецептом! Вартість вказана за великий скляний чайник (від 1 до 4 осіб).

Немає в наявності

Артикул: mastea1250 Категорія: Бренд:Cha.Com.Ua

Доставка докладніше:

Оплата докладніше:

Додати в закладки
Додати в закладки

Додаткова інформація

Який чай можна приготувати

Червоний (чорний) чай

Опис

Запрошуємо вас на масала-чай — чарівний індійський напій!

Чай масала (букв. «чай зі сумішшю спецій») — пряний напій, який бадьорить, родом із Індії. Його отримують шляхом заварювання чаю з молоком і сумішшю прянощів. Цукор додають за смаком.

У більшості рецептів чаю масала використовують одну або кілька таких спецій і прянощів: кардамон, кориця, імбир, насіння фенхеля, чорний перець, гвоздика.

Традиційно кардамон домінує, доповнюється гвоздикою, а також такими спеціями, як імбир і чорний перець, які надають чаю пікантний смак. В Індії часто використовують свіжий імбир. Інші можливі інгредієнти чаю масала — це мускатний горіх, пелюстки троянди, корінь солодки, шафран, мигдаль.

Вартість приготування одного чайника:

  • 1080 грн (великий скляний чайник — для однієї–чотирьох осіб).

Рецепт масала-чаю

Чай масала (букв. «Чай з сумішшю, зі спеціями») – напій родом з Індії – отримують шляхом заварювання чаю з молоком і сумішшю прянощів. Цукор до смаку.

Фіксованого способу приготування масала-чаю не існує, багато сімей в Індії мають свої власні рецепти. Існує величезна кількість варіацій, однак єдиним залишається наявність п’яти інгредієнтів: води, чаю, молока, прянощів, підсолоджувача.

У більшості рецептів чаю використовується один або декілька з наступних видів спецій: кардамон, кориця, імбир, насіння фенхелю, чорний перець, гвоздика.

Традиційно, кардамон домінує, доповнений гвоздикою, а також такими спеціями, як імбир і чорний перець, які додають чаю пікантний смак. В Індії часто використовується свіжий імбир. Інші можливі інгредієнти чаю масала – це мускатний горіх, пелюстки троянди, корінь солодки, шафран, мигдаль.

 

У Чайному Клубі один із рецептів складається з таких інгредієнтів:

Молоко 2,5–3,2 % — 1000 мл
Вода — 1100 мл
Чай чорний — за традиційною китайською класифікацією червоний — 20 г
Цукор — 75 г
Імбир свіжий (корінь) — 30 г
Мускатний горіх (середній) — 1 шт.
Перець чорний горошком — 10–15 шт.
Кориця (паличка) — 1 шт. або 1 чайна ложка (ч. л.)
Бадьян (зірочки) — 2 шт.
Фенхель — 0,5 ч. л.
Гвоздика (бутони) — 2–3 шт.
Фенугрек (пажитник, шамбала) — 0,5 ч. л.
Кардамон (цілий) — 4 шт.

Етапи приготування компонентів масала-чаю

Доводимо до кипіння воду й молоко. Зменшуємо вогонь і засипаємо: у воду — чай, а в молоко — очищений і нарізаний дрібними шматочками імбир, нарізаний тонкими пластинами мускатний горіх і чорний перець.

За 2–3 хвилини додаємо в молоко розтерту корицю та решту спецій. Настоюємо ще 2 хвилини, додаємо цукор і знімаємо молоко з вогню.

Приготування масала-чаю

  • З’єднуємо молоко зі спеціями та чай. Для цього кілька разів переливаємо рідини з однієї посудини в іншу.
  • Подача і сервірування масала-чаю
  • Прогріваємо окропом чашки й наливаємо в них чай. Подаємо.

Основні моменти:

  1. Традиційну масалу готують із крупнолистового цейлонського чаю.
  2. Можна спробувати приготувати масалу з колекційного китайського червоного чаю. Китайський чай додасть напою унікальності, оригінальності.
  3. Готовність чаю можна визначити за заваркою: коли все чаїнки опустяться на дно, чай настоявся. В середньому чай повинен настоюватися не менше 5 хвилин.
  4. Спеції в молоці повинні не варитися, а «томитися». Якщо вогонь під молоком буде занадто сильним і воно кипітиме, то після введення спецій може згорнутися.
  5. Індуси перед засипанням спецій в молоко спочатку їх злегка обсмажують в топленому маслі, оскільки вважають, що жирне середовище краще розкриває аромат спецій.
  6. Із гвоздикою будьте обережні! Важливо не взяти більше, оскільки в ній багато ефірних масел, які можуть перебити аромат чаю.
  7. Можна до спецій додати духмяний перець, але класти його потрібно зовсім небагато, оскільки він теж має активний аромат і може перебити смак та запах інших спецій.
  8. Співвідношення чаю, молока і спецій для масали традиційно вибирають залежно від смаку й цілей, для яких її готують. Наприклад, сильна масала (міцніша) перебиває почуття голоду й спраги. Якщо ж покласти в масалу велику кількість мускатного горіха, вона буде мати ефект, що бадьорить. Таку масалу можна випити, якщо знаєте, що попереду — безсонна ніч.
  9. Пряну основу масали складають: кориця, імбир, кардамон, гвоздика й перець; без інших спецій можна обійтися.

2 відгуки для Масала-чай зі спеціями на молоці за індійським рецептом

  1. Укр

    Алексей

    Чай на молоці корисний здоров’ю!

  2. Укр

    Alexandr

    Хорошо согревает и расслабляет. Посидели тесной компанией, ведущий рассказал много интересного о чае. Время пошло незаметно)

Відображати лише відгуки на Укр (1)

Додати відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *