Як правильно заварювати чай? Способи приготування різних типів чаїв

Приготування чаю — це заняття, яке може бути простим і одночасно неймовірно складним. У будь-якому разі цей процес має безліч нюансів. Чим більше ви дізнаєтеся про методи роботи з чаєм, тим більше користі й задоволення зможете отримати від чаювання, а також розкрити властивості чаю найбільш повноцінно.

До цих властивостей традиційно належать: аромат, смак, колір, посмак, стан. Це питання ми самі постійно вивчаємо й ділимося з вами під час чаювань у Клубі, на чайних тренінгах і в статтях, ознайомитися з якими можна в цьому розділі.

Якщо ж часу на вивчення тонкощів і нюансів чайного шляху зараз немає, але хочеться швидко й смачно приготувати чай, то є кілька правил, які легко запам’ятати та просто дотримуватися. Це дозволить швидко отримати правильний смак чаю, оцінити його переваги та принести максимальну користь за мінімальний час

  • Перше правило: подбати про якість води.
  • Друге правило: приготувати окріп так, щоб він не перекипів.
  • Третє правило: вибрати найпростіший традиційний або сучасний спосіб приготування чаю.
  • Четверте правило: різні типи чаїв мають дещо різні режими приготування.

Тут ми зібрали кілька найпопулярніших рецептів приготування чаю, залежно від його типу.


Заварювання ЗЕЛЕНОГО ЧАЮ

Заварювання ЗЕЛЕНОГО ЧАЮ

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 3–4 г
  • t води 75–80˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 6–7 заварювань

2. Європейським методом заварювання:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 6 г
  • t води 75–80˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 2 заварювання

Заварювання БІЛОГО ЧАЮ

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 3–4 г
  • t води 70–75˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 8–10 заварювань

2. Європейським методом заварювання:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 7 г
  • t води 70–75˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 2 заварювання

Заварювання ЖОВТОГО ЧАЮ

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 3–4 г
  • t води 70–75˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 8–10 заварювань

2. Європейським методом заварювання:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 7 г
  • t води 70–75˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 2 заварювання

Заварювання ЧЕРВОНОГО ЧАЮ

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 5–6 г
  • t води 90–95˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 8–10 заварювань

2. Європейським методом заварювання:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 8 г
  • t води 90–95˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 2 заварювання

Заварювання ШУ ПУЕРУ

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 7–8 г
  • t води 95–98˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 8–10 заварювань

2. Європейським методом:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 12 г
  • t води 95–98˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 2 заварювання

Заварювання ШЕН ПУЕРУ

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 4–5 г
  • t води 80–85˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 10–15 заварювань

2. Європейським методом:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 9–10 г
  • t води 80–85˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 4 заварювання

Заварювання улуну (тайванський, південнофуцзянський)

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 8–9 г
  • t води 80–85˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 10–15 заварювань

2. Європейським методом:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 10–11 г
  • t води 80–85˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 4 заварювання

Заварювання улуну (північнофуцзянський, гуандунський)

1. Китайським методом Пінь Ча (пробувати чай):

  • об’єм посуду 120–150 мл
  • кількість чаю 6–8 г
  • t води 90–95˚С
  • час настоювання 4–5 с
  • витримує 10–15 заварювань

2. Європейським методом:

  • об’єм посуду 450 мл
  • кількість чаю 9–10 г
  • t води 90–95˚С
  • час настоювання 3–5 хв
  • витримує 4 заварювання

Підбірка відео про чай з нашого каналу